Slechts een beperkt aantal lokale wijn-/druiventelers deed in het verleden al een beroep op de door Vlaanderen aangereikte steun. Stroomt er onvoldoende van deze relevante informatie door tot bij onze druiventelers zelf?

Eva Ryde

Vlaams Parlementslid N-VA

Vlaams parlementslid Eva Ryde: “Door ongunstige weersomstandigheden zoals nachtvorst en een natte zomer zal de Belgische wijnproductie in 2024 naar schatting halveren tot slechts 2 miljoen liter. 

  • Hoe schat minister Jo Brouns de gevolgen in voor de wijnsector in Vlaanderen? 
  • Hoe wil hij de druivensector weerbaarder maken tegen slechte weersomstandigheden?
  • Kunnen druivenboeren aanspraak maken op een compensatie? 

 

Minister Jo Brouns: “Sinds 2020 is er het instrument van de brede weersverzekering, dat ook voor de teelt van wijndruiven kan worden ingezet. De brede weersverzekering blijft een belangrijk instrument in de wijnbouw en de fruitteelt om telers te wapenen tegen de risico’s van extreme weersomstandigheden. Een dergelijke verzekering komt tussen bij teeltschade als gevolg van ongunstige weersomstandigheden als vorst, droogte, regen, hagel, sneeuwen storm. Actieve landbouwers die een erkende brede weersverzekering afsloten, konden daarvoor een subsidie ontvangen van maximum 65 procent van de betaalde verzekeringspremie. 

De Vlaamse overheid subsidieert daarnaast ook onderzoek naar de vorstgevoeligheid van druivenrassen en de screening van nieuwe rassen, waarbij verminderde vorstgevoeligheid een van de belangrijkste eigenschappen is. Bovendien steunen we ook onderzoek naar teelttechnieken om vorstschade te verminderen, zoals een verlate snoei. Startende wijnbouwers kunnen via het Proefcentrum Fruitteelt (PCF) begeleid worden om een gepaste perceelskeuze te maken om zo vorstgevoelige percelen te vermijden vooraleer men overgaat tot een aanplant. Ze kunnen ook worden begeleid om gepaste rassenkeuzes te maken en snoeitechnieken toe te passen

Bovendien zetten we binnen het kader van de geïntegreerde gewasbescherming (IPM, integrated pest management) ook voor de druiventeelt in op het systeem van waarnemingen en waarschuwingen. Dit helpt wijnbouwers om ziekten en plagen, vaak gekoppeld aan de weersomstandigheden, tijdig en op een gepaste manier onder controle te houden. Voor druiven wordt er gescreend op valse meeldauw, viltmijt, een aantal schimmelziektes, druivencicade en lamsteligheid, waarbij er verdroging is van een deel van de druiven. 

Met het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) worden wijnbouwers ondersteund bij het investeren in systemen voor oogstprotectie met 30 procent steun, verhoogd tot 40 procent voor jonge landbouwers of landbouwers die samenwerken in groep. Zo kan de innovatieve investering ‘electrical tracing’, namelijk weerstandsdraden die speciaal voorde druiventeelt ontwikkeld werden als vorstbestrijdingstechniek, al aangevraagd worden via VLIF productieve investeringen. Verdere innovaties in specifieke systemen voorvorstwering in de druiventeelt kunnen ook in de toekomst in aanmerking komen voor het VLIF, te starten via VLIF innovatieve investeringen, en na bewezen werking en voldoende duurzaamheid kunnen ze ook aan de VLIF-lijst worden toegevoegd.”

Volg Eva om op de hoogte te blijven van haar verdere parlementaire werkzaamheden als N-VA commissiecoördinator landbouw.

Start video