Mijn oproep aan de minister is dan ook eenvoudig: maak snel duidelijk hoe de middelen verdeeld worden, zodat lokale besturen en hun partners voorbereid aan de slag kunnen. De buitenschoolse opvang is van cruciaal belang voor gezinnen en kinderen. Het nieuwe decreet biedt kansen, maar alleen als we tijdig de nodige duidelijkheid en middelen krijgen om het te implementeren.
Extra middelen nog zonder concrete verdeling
De Vlaamse Regering heeft nu 80 miljoen euro extra jaarlijkse middelen vrijgemaakt voor de buitenschoolse opvang, er heerst echter nog grote onzekerheid over hoe deze middelen verdeeld zullen worden en over het bereiken van kwetsbare doelgroepen. Gemeenten, scholen en andere partners hebben dringend nood aan concrete antwoorden. Vooral omdat we lokaal aan de slag moeten met deze veranderingen, en de tijd tikt. Deze beslissingen hadden eigenlijk al in de vorige legislatuur vastgelegd moeten worden. Helaas is dat nooit gebeurd, en nu blijft deze verantwoordelijkheid bij de huidige minister liggen.
Samenwerken met scholen vanaf september 2025
Wat wel positief is aan het nieuwe decreet, is de versterkte samenwerking met scholen. Het idee dat buitenschoolse opvang per se in aparte gebouwen moet plaatsvinden, is gelukkig losgelaten. Scholen beschikken over infrastructuur die we kunnen en moeten benutten. Maar om die samenwerking op te starten, hebben scholen en gemeenten duidelijke richtlijnen en budgetten nodig. Het zou ideaal zijn om de veranderingen al bij de start van het nieuwe schooljaar tegen 1 september 2025 te kunnen implementeren, liever dit scenario in plaats van te wachten moeten wachten tot in januari 2026.