Onrealistische verwachtingen voor lokale besturen
Ryde uit stevige kritiek op het voorstel van minister Gennez om de verantwoordelijkheid voor de zorgzame buurten door te schuiven naar de lokale besturen. “Het antwoord van de minister heeft het voordeel van de duidelijkheid,” aldus Ryde. “Maar Zorgzame Buurten opstarten vanuit Vlaanderen en er dan vanuit gaan dat lokale besturen dit wel zullen overnemen, is ronduit onfair en onhaalbaar.” Volgens haar hebben gemeenten en steden al te kampen met uiteenlopende uitdagingen, afhankelijk van hun grootte en regio. “Er is geen ruimte binnen de lokale budgetten om dergelijke projecten structureel te financieren.”
Mantelzorg en vrijwilligers cruciaal
Zorgzame Buurten zijn nauw verweven met een goed mantelzorgbeleid en de inzet van vrijwilligers. Ryde benadrukt het belang van continuïteit in deze projecten, zeker nu 127 initiatieven aangeven verder te willen doen. Ze waarschuwt echter voor discontinuïteit: “Februari 2025 is in politieke termen morgen, en we zien nog geen concrete antwoorden op de toekomst van deze projecten.”
Samenwerking tussen beleidsvelden noodzakelijk
Ryde wijst op een mogelijke cross-over tussen Zorgzame Buurten en andere beleidsdomeinen, zoals het ‘plattelandspact’ binnen landbouw. Ze roept op tot overleg tussen ministers om ontmoetingspunten en buurtpunten te integreren in een bredere visie. “Samenwerking tussen beleidsvelden kan bijdragen aan duurzame oplossingen.”
Oproep voor structurele aanpak en regelluwte
Ryde pleit voor een focus op structurele maatregelen in plaats van projectmatige middelen zonder garanties. “Dit soort projectsubsidies creëert eerder afkeer bij lokale besturen en partners dan draagvlak. We moeten vertrouwen geven aan welzijnsvoorzieningen, woonzorgcentra en kleinschalige initiatieven die vanuit hun sociaal ondernemerschap hun eigen buurt kunnen versterken.”
Inspiratie uit bestaande initiatieven
Tot slot wijst Ryde op positieve voorbeelden, zoals lokale dienstencentra die functioneren op meerdere locaties. “Dit model toont wat een Zorgzame Buurt kan zijn. Door bestaande regelgeving flexibeler te maken, kunnen voorzieningen een bredere rol opnemen in de buurt. Dit lijkt mij de weg vooruit om het concept Zorgzame Buurten verder te verankeren, ook zonder extra middelen.”
Met deze oproep vraagt de N-VA fractie in het Vlaams Parlement om een herziening van de aanpak en een echte langetermijnvisie op Zorgzame Buurten.